Nederlandse ambassade in Rome, Italië

Cultuuragenda Italië

November 2015

Seurat van Gogh Mondriaan
Verona
Palazzo della Gran Guardia
30 oktober 2015 – 13 maart 2016
De tentoonstelling "SEURAT van Gogh Mondrian": het impressionisme in Europa opent op 30 oktober 2015 in het Palazzo della Gran Guardia in Verona. De tentoonstelling omvat 80 meesterwerken uit het Nederlandse Kröller - Müller Museum, waaronder het beroemde zelfportret van Van Gogh en Compositie met rood, geel en blauw van Mondriaan .
Voor meer informatie:
http://www.arthemisia.it/index.php?IDC=4
 
TENTOONSTELLING VAN ESCHER
Treviso
Il Museo di Santa Caterina di terrà
31 oktober 2015 – 3 april 2016
Op 31 oktober opent de Escher tentoonstelling in Treviso. Het is de eerste keer dat een Escher tentoonstelling in de regio Veneto wordt geopend. Eerder werden werken van Escher tentoongesteld in Rome en Bologna.
Info:  T. 0422 544864 en de website:  http://www.undo.net/it/mostra/195040

Gender Bender Festival
Bologna
31 oktober – 8 November
Gender Bender is een internationaal festival gerelateerd aan 'gender identity' en sexuele geaardheid. Het festival biedt filmvertoningen, theatervoorstellingen, dansvoorstellingen, beeldende kunst, installaties, ronde tafelgesprekken, conferenties, concerten en feesten. Het festival vindt jaarlijks plaats in Bologna.
De Nederlandse inbreng op het festival bestaat uit:
Liat Waysbort – Please me Please
02/11/2015  21:00
03/11/2015  21:00
Ontmoeting met Joeri Kempen – project manager van Pride Photo Award
07/11/2015   16:00
Voor meer informatie en het volledige programma:
http://www.genderbender.it/events/
Het project wordt ondersteund door de Ambassade in Rome en het Consulaat Generaal te Milaan

Romaeuropa                  
Rome
Teatro India
4 november 21 uur
Liat Waysbort – Please me Please
Liat T. Waysbort werd in 1974 geboren in Tel Aviv. Daar begon zij haar opleiding als professioneel danser. Op haar achttiende danste ze bij het Bat-Sheva Ensemble en in 1994 trad ze toe tot de Bat-Sheva Dance Company, waar ze zes jaar danste en samenwerkte met choreografen als Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Amanda Miller en William Forsythe. Sinds 2005 is ze actief als choreografe in Nederland.
Jan Martens – Ode to the attempt
07/11/2015 19:00
Het werk van Jan Martens verkent de mogelijkheid van een balans en symbiose tussen verhalend werk en conceptualisme. Hij probeert niet een nieuwe bewegingstaal te creëren, maar vormt en hergebruikt bestaande idiomen en plaatst ze in een andere samenhang zodat nieuw ideeën tevoorschijn komen. In zijn werk staat de schoonheid van de incomplete mens centraal.
Voor meer informatie en het volledige programma:
http://romaeuropa.net/
Het project wordt ondersteund door de Ambassade in Rome en het Consulaat Generaal te Milaan

Epica
Live Club, Estragon
Trezzo Sull'adda, Bologna
4 & 5 november
De Nederlandse band van Simone Simons is begonnen aan een tour door Europa, waarbij ze op 4 en 5 November op zullen treden in Italië. Op 4 November in de Live Club in Trezzo sull'Adda en de dag daarna in Bologna bij Estragon.
Voor meer informatie over de band en de tour:
http://www.metallus.it/news/epica-il-trailer-del-tour-europeo/

Club to Club
Turijn
4 – 8 november
Op zaterdag 7 november vindt een Nederlandse showcase plaats met een concferentie over de Nederlandse festivals en club met Dekmantel, Amsterdam Dance Event, Rewire festival, Mojo Concerts en live sets van FilosofischeStilte en Dekmantel Soundsystem.
Club to Club is een festival met een indrukwekkende lijst aan dance muziek acts in de gaafste locaties van Turijn. Intieme optredens van wereldberoemde house, techno en electro DJ's laten een hele andere kant zien van een van de mooie Italiaanse steden.
Voor meer informatie:
http://clubtoclub.it/2015-it/news/club-to-club-incontra-lolanda.html
Het project wordt ondersteund door de Ambassade in Rome en het Consulaat Generaal te Milaan

Pisa Book Fesitval - Elske van Lonkhuyzen
Pisa
Palazzo dei Congressi di Pisa
6-7-8 november
Met 150 auteurs die hun werk presenteren en 200 andere activiteiten georganiseerd binnen drie dagen, wordt het moeilijk om dit literair evenement te missen. Voor uitgevers is het festival een speciaal platform om nieuw talent te ontdekken en ideeën te bespreken. Maar er bestaat ook direct contact tussen de lezers en hun favoriete schrijver. Voor Nederland is Elske van Lonkhuyzen aanwezig. Zij zal het publiek vertellen over haar ontroerende, grappige en een tikkeltje grimmige verhalen.
Voor meer informatie en het hele programma:
http://www.pisabookfestival.com/programma/
Het project wordt ondersteund door de Ambassade in Rome en het Consulaat Generaal te Milaan

Artissima
Turijn
Oval
6 - 8 november
Van 6 tot 8 november 2015 vindt in Turijn Artissima, de beurs voor hedendaagse en experimentele visuele kunst, plaats. Voor de zesde keer wordt de beurs gehouden in de Oval, een 20.000 m2 grote ruimte, die in 2006 is gebouwd voor de Olympische Winterspelen.
Op de beurs zijn de meest representatieve galerieën uit de internationale kunstscene aanwezig (ruim 200). Daarnaast is er ruimte voor de interesante jonge galeriehouders, zijn er solo optredens van jonge opkomende kunstenaars en wordt werk van kunstenaars uit de jaren 60 tot 80 getoond.
Er zijn ook enkele Nederlandse galleries aanwezig:
Cinnnamon, Rotterdam
Ornis A., Amsterdam
Ellen De Bruijne Projects, Amsterdam
Voor meer informatie:
http://www.artissima.it/site/
 
The Fifteen project l DUET – Arno Schuitemaker
Cagliari
Theater La Vetreria
7 November
Arno Schuitemaker toont de voorstelling The Fifteen Project l DUET op het festival Dadovestochiamando in Cagliari op 7 November. Het is dezelfde voorstelling waarmee hij vorig jaar op RomaEuropa stond.
Info: http://www.autunnodanza.it
 
Caro Emerald
Milano
Teatro Della Luna – via G. Di Vittorio, 6
7 novembre
Een uniek optreden van de bekende Nederlandse zangeres Caro Emerald in Milaan.
Info: http://www.outune.net/attualita/news/caro-emerald-tour-2015-concerto-milano-novembre/110913

Itzik Galili 
Reggio Emilia
AterTeatro
12 novembre, ore 20.30

Hedendaagse dansvoorstelling van de in Nederland wonende Itzik Galili. Hij heeft in samenwerking met het Balletto Teatro di Torino de balletsvoorstelling "Mondscheinsonate" gerealiseerd. Een voorstelling die uitsluitend in Italië zal worden vertoond.
Ater Teatro
via della Costituzione, 39 - 42124 Reggio Emilia
Info: tel. +39 0522 273011 e http://www.aterballetto.it/la_fondazione/la_fonderia/eventi_in_fonderia/gioved_12_novembre_2015_ore_20_30__balletto_teatro_di_torino__quasi_una_fantasia_in_esclusiva_p.htm?cookie=ok
 Maaike Schoorel, Nederlandse artist in residence inde American Academy in Rome, geeft een elzing oevr haar werk en onderzoek.
http://www.aarome.org/events/calendar/2015-11?mini=2015-11#item-18406

Presentatie open call
Milaan, Turijn, Roma
07/11/2015  Experimental Days, Milaan
Van 11 tot en met 16 uur zijn we aanwezig met een stand op de Experimental Days in Base (Ex- Ansaldo) in Milaan.
08/11/2015  18 uur Design Festival Operae Turijn
Presentatie over onafhankelijk design in Nederland door Maurizio Montalti (Officina Corpuscoli) en onze nieuwe open call, ingeleid door Barabara Polini (Naba Milano). Daarnaast presenteert dit festival het werk van designers uit Nederland zijn:
Olivier van Herpt- 3D printed Ceramics; Tijmen Smeulders - Shield/Plateau/Boundary; Teresa van Dongen - Ambling; Nina van Bart - The Alchemist; Floor Nijdken - Crossover Collective; Luuk van den Broek - Spatial Reflector; Daan Spanjers - Atmospere; Ingrid Hulskamp en Noman.
17/11/2015  18 uur MAXXI Rome
Presentatie van de projecten Food/The Granary door Alesso Rosati (Fondazione Maxxi), Mercato al Centro door Daniela Patti (Eutropian) en Carlo Venegoni over het project New Farms (Associazione Culturale New Generations). De bijeenkomst wordt afgesloten met een toelichting over onze open oproep.
Het postennet Italië lanceert opnieuw een open oproep voor de culturele en creatieve industrieën. In Italië gevestigde culturele organisaties en creatieve ondernemingen kunnen voorstellen indienen voor samenwerking met Nederlandse creatieve professionals en kunstenaars voor projecten die zich richten op de maatschappelijke uitdagingen van de stad.
Op bovenstaande data zullen we de mogelijkheden voor deze open oproep nader toelichten. Via onze sociale media volgt nadere info. Ook zullen nog data in andere steden toegevoegd worden.
Voor meer informatie:
http://italie.nlambassade.org/nieuws/2015/10/open-oproep-stedelijke-uitdagingen.html

INDEPENDENT DESIGN FESTIVAL OPERAE TURIJN
Turijn
Palazzo Cavour
8 november - 18.00 uur
Festival gewijd aan Design met focus op Nederland.
Presentatie over onafhankelijk design in Nederland door Maurizio Montalti (Officina Corpuscoli) en onze nieuwe open call, ingeleid door Barabara Polini (Naba Milano). Daarnaast presenteert dit festival het werk van designers uit Nederland zijn:
Olivier van Herpt- 3D printed Ceramics; Tijmen Smeulders - Shield/Plateau/Boundary; Teresa van Dongen - Ambling; Nina van Bart - The Alchemist; Floor Nijdken - Crossover Collective; Luuk van den Broek - Spatial Reflector; Daan Spanjers - Atmosphere; Ingrid Hulskamp en Noman.
Voor info:
www.operae.biz

Guicciardini nell'Europa del cinquecento
Rome
11-12 november
Internationaal symposium gerealiseerd door het Nederlands instituut in Rome (KNIR). Met betrekking tot de Italiaanse en Nederlandse literatuur, kunst en geografie.
Voor info:
www.knir.it

Ton Koopman
Milaan en Siena
Milano Conservatorium, Accademia Chigiana
17 - 18 November
A.G.M. Koopman is een Nederlands musicus, dirigent, organist, klavecinist en muziekpedagoog. In november zal hij twee keer optreden. Eerst in Milaan op 17 november om 20:30 in het conservatorium van Milaan. Samen met Klaus Mertens en Tini Mathot. Een dag later is hij te zien in Siena om 21:00 bij Accademia Chigiana. In een concert met wederom Klause Mertens en Tini Mathot.
Info: http://www.tonkoopman.nl/

Goldenage
Aosta
Forte di bard
28 november

De Gouden Eeuw stond in teken van elegantie, kunst en cultuur. Nu wordt de Gouden Eeuw binnen de muren van het Fort di Bard vertoond, met Vlaamse en Nederlandse schilderkunst. De tentoonstelling van de Gouden Eeuw, met onder andere kunst van Gerard Dou en Gerard Honthorst.
Voor info: http://www.fortedibard.it/eventi/eventi/capodanno-2016-al-forte-di-bard

Marjon Bessems
EVVIVANOE'

Tentoonstelling van de nederlandse kunstenares Marjon Bessems
8 oktober - 4 november
Galleria Cherasco
Via Vittorio Emanuele, 56,
Cherasco (CN)
Kunstenares Marjon Bessems zal haar nieuwste kunstwerken tentoonstellen.
Het werk van Marjon Bessems is divers, maar altijd te herkennen vanwege haar oorspronkelijke eigenzinnige handschrift. Met passie en gedrevenheid creëert zij beelden en schilderijen
Voor informatie
https://www.facebook.com/search/105622712803516/places-in/197384240287028/places/intersect/

EGITTO, SPLENDORE MILLENARIO
16 oktober 2015 tot 17 juli 2017
Bologna
Museo Archeologico
De beelden van Maya en Merit en vijfhonderd andere topstukken uit de Egyptische collectie uit het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden zijn de blikvangers van een bijzondere tentoonstelling in het Archeologisch Museum van Bologna .
De Egyptische collecties van het Rijksmuseum van Oudheden en het Museo Civico Archeologico di Bologna zijn nauw met elkaar verbonden. Ze omvatten prachtige beeldhouwwerken uit de tijd van farao Toetanchamon. Deze beelden en reliëfs zijn in de negentiende eeuw gevonden in de woestijn bij Sakkara, de begraafplaats van hoge ambtenaren van de oud-Egyptische hoofdstad Memphis. In de tentoonstelling in Bologna worden ze voor het eerst in lange tijd weer samengebracht. In het Rijksmuseum van Oudheden krijgen de beeldhouwwerken bij hun terugkomst in 2016 een plek in de dan geheel vernieuwde Egyptische afdeling.
Voor info:
www. museibologna.it/ archeologic

PAVILJOEN AZERBAIJAN / tentoonstelling met o.a. werken van BAS PRINCEN
Tot 22 november
Venetië
Locatie: Ca’ Garzoni, San Marco 3416
De tentoonstelling onderzoekt het delicate evenwicht van het eco-systeem van onze planeet en de menselijke impact op de natuur. Werken van hedendaagse kunstenaars uit verschillende landen, o.a. Bas Princen voor Nederland, zijn hier te zien.
Voor info:
http://www.azerbaijanvenicebiennale.com/#/en/vita/artists/27

ANNE FRANK, UNA STORIA ATTUALE
23 oktober - 22 november
Ariano
In het Instituut don Milani di Piano beter bekend als Alurelio Covotta zal de de interessante tentoonstelling "Anne Frank, un storia attuale" plaatsvinden. De tentoonstelling is georganiseerd door het Anne Frank huis in Amsterdam. De opening zal plaatsvinden op 22 oktober om 11.00 uur.
Voor informatie:
http://www.annefrank.org/it/Didattica/Mostra-itinerante/Introduzione/
www.ic donmilaniariano. gov.it

MAAIKE SCHOOREL
7 september - 7 december 2015
Rome
Maaike Schoorel, Nederlands beeldend kunstenaar, is de komende Nederlandse fellow bij de Accademia Americana a Roma. Deze belangrijke residency maakt mogelijk om te kunnen werken aan een nieuw project.
Info: http://www.mondriaanfonds.nl/aanvraag/bijdrage-gast-en-buitenlandateliers/buitenlandateliers/projectstudio-rome/ e http://www.aarome.org/

Felix & Mumford
26 september - 21 november 2015
Bologna
CodeX – Mapping Manifattura delle Arti in Bologna is het nieuwe mappingproject van het Nederlandse kunstenaarsduo Felix & Mumford.
Het werk van hun recente residency in Bologna is te zien in de Gallleria Più.
Voor meer informatie: http://www.gallleriapiu.com/evento/felix-mumford-codex-mapping-manifattura-delle-arti-in-bologna/

MARTA COLPANI
28 september t/m 13 november.
Biella
De Italiaanse kunstenaar Marta Colpani, maar werkzaam in Nederland, zal deelnemen aan een serie residentieprojecten van de Fondazione Pistoletto.
Voor info:
http://www.cittadellarte.it/

TO BE ALL WAYS TO BE - Nederlandse inzending voor de Biennale van Venetië, herman de vries

9 mei - 22 november 2015
Venetië
Herman de Vries werkt al meer dan zestig jaar aan een veelzijdig oeuvre waarin kunst, wetenschap en filosofie met de werkelijkheid van de wereld worden geconfronteerd. Centraal in zijn werk staan processen en verschijnselen van de natuur, die door de vries worden gepresenteerd als de primaire, fysieke werkelijkheid. de vries verzamelt, ordent, isoleert en toont objecten uit de natuur en richt daarmee onze aandacht op zowel de uniciteit als de diversiteit van de ons (direct) omringende wereld. De kracht en rijkdom van het oeuvre van de vries komen voort uit de biotoop die hij in het Duitse Eschenau heeft ontwikkeld; en werden tijdens zijn vele reizen waaronder zijn bezoek aan Venetië en haar lagune verder versterkt.
Voor informatie:
www.mondriaanfonds.nl

BIENNALE  DI VENEZIA
Internationale Kunst Expositie
9 mei - 22 november 2015
Venetië
Behalve de nederlandse presentie van Herman de Vries zijn er heel veel deelnemers dit jaar uit Nederland  o.a. Marlene Dumas, Ellen Gallagher, James Beckett, Mounira Al Sohl, Aboubakarr Mansaray, Steve McQueen, Henri Dono, Jan Banning en Thomas Berghuis.
Voor informatie: http://labiennale.org/it/arte/esposizione/
www.mondriaanfonds.nl

INSTALLATIE" FUGACE IN VENICE" van Maartje Blans
9 mei - 22 november 2015
Venetië
Palazzo Bembo
Maartje Blans maakt met haar werkt deel uit van de tentoonstelling Personal Structures - Crossing Borders tijdens de Biennale van Venetië in het monumentale 15e eeuwse Palazzo Bembo.
Deze installatie bouwt voort op eerdere installaties op een muur of paneel en zal spelen met de beeldaspecten licht, schaduw, transparantie, lijn, ruimte en leegte. Nieuw in dit project is om een specifiek voor deze ruimte gecreëerd drieluik van werken te presenteren vanuit een 3-dimensionale benadering in een eigen ruimte. Kwetsbaarheid, tijdelijkheid en de schoonheid van vergankelijkheid zijn belangrijke uitgangspunten.
Voor informatie:
http://www.palazzobembo.org/index.php?page=247&lang=en

TENTOONSTELLING FOOD - DAL CUCCHIAIO AL MONDO
The Granary by Crimson Architectural Historians
29 mei 2015- 08 November 2015
Rome
In het kader van de Wereldexpo over voedsel werd de grote architectuurtentoonstelling ‘Feeding Cities' in het museum Maxxi Architettura in Rome geopend. Crimson Architectural Historians is een van de drie gastcuratoren en ontwikkelt de tentoonstellingsinstallatie ‘The Granary. Food Security, Cities and Architecture’ die zich richt op de architectonische en ruimtelijke implicaties van voedsel en voedselzekerheid in de wereld. Hiervoor doet Crimson onderzoek naar voedsel op drie schaalniveaus; architectonisch, stedelijk en mondiaal. In het onderzoek staat de betekenis en vormgeving van de graanschuur centraal. Volgens Crimson het symbool voor het zekerstellen van voedsel en een fysieke representatie van een georganiseerde maatschappijstructuur. Ook de relatie tussen voedsel(productie) en de stad, stedenbouw en het landschap wordt onderzocht.
Andere projecten uit Nederland samen met de Granary zijn:

BasketBar
Utrecht, the Netherlands, 2003
NL Architects

Park Supermarket
Eindhoven, the Netherlands, 2009
van Bergen Kolpa Architecten

MarktHal
Rotterdam, the Netherlands, 2014
MVRDV
Voor info:
www.fondazionemaxxi.it http://www.stimuleringsfonds.nl/nl/actueel/toekenningen/the_granary_food_security_cities_and_architecture/