Nederlandse ambassade in Rome, Italië

Cultuuragenda Italië

Mei 2015

Culturele agenda Italië

Tentoonstelling "Olanda, Design Sostenibile e Best Practices

Dinsdag 14 april tot zondag 3 mei

Milaan
Cascina Cuccagna, Via Cuccagna 2-4
Goodesign 2015

Als onderdeel van Goodesign 2015, worden jonge, bekende en veelbelovende Nederlandse ontwerpers gepresenteerd, het gaat vooral om hun duurzame ontwerpen en lage impacttechnologie. Hun werken zijn in een tentoonstelling gebundeld en vormen een dialoog tussen natuur en technologie. De werken van Eric Klarenbeek, Marjan van Aubel, Buro Belen, Bernotat, Chris Kabel en Studio Glitherto zijn installaties die zijn gebouwd als een emotionele reis langs natuurlijke materialen en gerecycleerde accessoires. Van de installaties, ontworpen door Officina Temporanea, worden foto's gemaakt door Diana Schrere.

info www.olandiamo.it
 

Dit project wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade te Rome en het Nederlandse Consulaat-Generaal te MIlaan


REGISTRATIE VAN DE WERELDPREMIERE VAN HET REQUIEM VOOR AUSCHWITZ
maandag 4 mei - 18.15 uur
Milaan
Auditorium Lattuada
Corso di Porta Vigentina 15/2

De registratie van de wereldpremière van het Requiem voor Auschwitz gecomponeerd door Roger Moreno Rathgeb, een Nederlandse componist van Sinti afkomst, zal worden vertoond in het Auditorium Lattuada.
Het Requiem is op 3 mei 20212 gespeeld in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Het is een prachtige compositie uitgevoerd door het Roma en Sinti Philharmonisch Orkest van Frankfurt en gedirigeerd door Riccardo Sahiti. De registratie is van goede kwaliteit en is gemaakt door de NOS, Nederlandse Publieke Omroep. POMPEII'S ASHES
THE RECEPTION OF THE CITIES BURIED BY VESUVIUS IN LITERATURE, MUSIC, AND DRAMA

Donderdag 7 mei - 17.30 uur
Rome
Koninklijk Nederlands Instituut (KNIR)

Presentatie van het boek, gepubliceerd door de uitgeverij De Gruyter  (Berlino & Boston)
Sprekers:
Massimo Osanna, soprintendente voor Archeologie van Pompei,Ercolano en Stabia, Harald Hendrix, directeur van het KNIR te Rome, Stefano De Caro, directeur generaal ICCROM
Conclusie en presentatie van het eerste exemplaar aan Pier Giovanni Guzzo: Eric M. Moorman

Voor informatie:
Koninklijk Nederlands Instituut te Rome
Via Omero 10-12
www.knir.it

 

TO BE ALL WAYS TO BE - Nederlandse inzending voor de Biennale van Venetië, herman de vries
9 mei - 22 november 2015

herman de vries werkt al meer dan zestig jaar aan een veelzijdig oeuvre waarin kunst, wetenschap en filosofie met de werkelijkheid van de wereld worden geconfronteerd. Centraal in zijn werk staan processen en verschijnselen van de natuur, die door de vries worden gepresenteerd als de primaire, fysieke werkelijkheid. de vries verzamelt, ordent, isoleert en toont objecten uit de natuur en richt daarmee onze aandacht op zowel de uniciteit als de diversiteit van de ons (direct) omringende wereld. De kracht en rijkdom van het oeuvre van de vries komen voort uit de biotoop die hij in het Duitse Eschenau heeft ontwikkeld; en werden tijdens zijn vele reizen waaronder zijn bezoek aan Venetië en haar lagune verder versterkt.

Voor informatie:
www.mondriaanfonds.nl


BIENNALE  DI VENEZIA
Esposizione Internazionale d'Arte
9 mei - 22 november 2015
Venetië

Behalve de nederlandse presentie van herman de vries zijn er heel veel deelnemers dit jaar uit Nederland  o.a. Marlene Dumas, Ellen Gallagher, James Beckett, Mounira Al Sohl, Aboubakarr Mansaray, Steve McQueen, Henri Dono, Jan Banning en Thomas Berghuis.

Voor informatie: http://labiennale.org/it/arte/esposizione/
www.mondriaanfonds.nl
 
INSTALLATIE" FUGACE IN VENICE" van Maartje Blans
9 mei - 22 november 2015
Venetië
Palazzo Bembo

Maartje Blans maakt met haar werkt deel uit van de tentoonstelling Personal Structures - Crossing Borders tijdens de Biennale van Venetië in het monumentale 15e eeuwse Palazzo Bembo.
Deze installatie bouwt voort op eerdere installaties op een muur of paneel en zal spelen met de beeldaspecten licht, schaduw, transparantie, lijn, ruimte en leegte. Nieuw in dit project is om een specifiek voor deze ruimte gecreëerd drieluik van werken te presenteren vanuit een 3-dimensionale benadering in een eigen ruimte. Kwetsbaarheid, tijdelijkheid en de schoonheid van vergankelijkheid zijn belangrijke uitgangspunten.

Voor informatie:
http://www.palazzobembo.org/index.php?page=247&lang=en
 HET FESTIVAL SPRING ATTITUDE
14-16 mei
 Rome

Spring Attitude is het jaarlijkse electronische muziek festival van Rome en vindt plaats op twee toplocaties: de dj-sets in Macro (Testaccio La Pelanda) en een tentoonstelling gewijd aan electronisch en digitale kunst in het Maxxi Museum.
Het festival is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de vier belangrijkste electronische muziek events van Italië, met een aansprekende internationale programmering.
De Nederlandse kunstenaar Edwin van der Heide zal zijn laserinstallatie LSP presenteren tijdens de opening van het festival in het Maxxi op 14 mei.

Voor informatie:
www.springattitude.it

Dit project wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade te Rome en het Nederlandse Consulaat-Generaal te Milaan

CONCERT VAN HET NEON ENSEMBLE
Vrijdag 15 mei -  20.30 uur
Rome
Teatro Palladium
Piazza Bartolomeo Romano 8 - Gratis toegang

Het Neon Ensemble speelt werken van Gustav Mahler.
Sinfonia n.4 in sol maggiore (1899-1900) sopraan Hester Hentzepeter
1. Bedachtig-nich-eilen-recht gemachlich
2. In gemachlicher Bewegung
3. Ruhevoll (poco adagio)
4. Sehr behaglich

Voor informatie:
www.knir.it
TENTOONSTELLING  DIFFERENCES ON IDENTITY - ARTISTIC PERSPECTIVES
Deelname van de kunstenares Toos van Holstein
15 mei - 15 juni
Venetie
Vernissage 15 mei - 16.30 uur
Campo San Lorenzo
Castello 5017

15 mei wordt in de " Sala del portal" op de campo di San Lorenzo, de tentoonstelling Differences on Identity - Artistic Perspectives geopend. De tentoonstelling eindigt op 15 juni. Een volgende expositie begint 1 juli en duurt een maand. Allebei de tentoonstellingen zijn tijdens de Biennale en maken hiervan deel uit.
Artisti/Artists: Toos van Holstein (Nederland) Tove S Hellerud (Noorwegen) Sævar Karl (IJsland) Britt Salt (Australie) Emma Roche (Ierland) Joan Backes (U.S.A.).

Toos van Holstein (1949) studeerde kunst en kunstgeschiedenis aan de Academie in Tilburg, waar ze in 1978 haar diploma MO-B behaalde. Van 1970-1990 was ze docente esthetica. In 1983 had ze haar eerste expositie met olieverfschilderijen. Toos van Holstein is al diverse keren genomineerd voor de  verkiezing van Nederlandse Kunstenaar van het Jaar en behoort bij die verkiezing de laatste jaren tot de 25 populairste kunstenaars van Nederland.

Voor informatie:
tel:+39 3477 473346
http://artisticperspectives.wix.com/artisticperspectives
 
CONCERT  VAN BAREND MIDDELHOF DRUMLESS TRIO
Dinsdag 19 mei
Bologna
Barend Middelhof  - Saxofoon
Marco Bovi           - Gitaar
Emiliano Pintori     - Piano

Voor informatie:
Cantina Bentivoglio
Via Mascarella 4B
Bologna
www.cantinabentivoglio.itJACCO GARDNER, ZIJN TOUR IN ITALIE
donderdag 21 mei
Carpi–MATTATOIO CULTURE CLUB, info: http://www.mattatoiocultureclub.it/

vrijdag 22 mei
Marina di Ravenna – HANA BI, info: http://www.bronsonproduzioni.com/test/

zaterdag 23 mei
Padova - MAME CLUB, info: http://www.circolomame.it/

Jacco Gardner is een Nederlandse multi-instrumentalist. Hij maakt muziek met psychedelische jaren 60-invloeden. 3VOOR12 noemde hem in februari 2013 één van de meest bejubelde Nederlandse muzikanten van dit moment, en dat zowel binnen als buiten Nederland. Zijn debuutsingle Clear The Air kwam in februari 2012 uit op het spaanse label Action Weekend. In februari 2013 kwam zijn album Cabinet of Curiosities uit op het Amerikaanse label Trouble in Mind.
 
THEATERVOORSTELLING "DOPO LA PROVA/PERSONA" - regisseur Ivo van Hove met de Nederlandse acteurs: Marieke Heebink, Frieda Pittoors, Gijs Scholten van Aschat, Gaite Jansen
donderdag en vrijdag 22 en 23 mei
Milaan
Piccolo Teatro

Na de Repetitie / Persona zijn twee korte, sublieme stukken die een kijkje geven achter de schermen van het theater. Voor hun rollen in Persona sleepten zowel Marieke Heebink als Karina Smulders een nominatie voor de Theo d'Or 2013 in de wacht.

Voor informatie
http://www.piccoloteatro.org/events/2014-2015/dopo-la-prova-persona

TENTOONSTELLING FOOD - DAL CUCCHIAIO AL MONDO
The Granary by Crimson Architectural Historians
29 mei 2015- 08 November 2015
Rome

In het kader van de Wereldexpo over voedsel opent museum Maxxi Architettura in Rome in juni de grote architectuurtentoonstelling ‘Feeding Cities’. Crimson Architectural Historians is een van de drie gastcuratoren en ontwikkelt de tentoonstellingsinstallatie ‘The Granary. Food Security, Cities and Architecture’ die zich richt op de architectonische en ruimtelijke implicaties van voedsel en voedselzekerheid in de wereld. Hiervoor doet Crimson onderzoek naar voedsel op drie schaalniveaus; architectonisch, stedelijk en mondiaal. In het onderzoek staat de betekenis en vormgeving van de graanschuur centraal. Volgens Crimson het symbool voor het zekerstellen van voedsel en een fysieke representatie van een georganiseerde maatschappijstructuur. Ook de relatie tussen voedsel(productie) en de stad, stedenbouw en het landschap wordt onderzocht.
 

Voor informatie:
www.fondazionimaxxi.it
http://www.stimuleringsfonds.nl/nl/actueel/toekenningen/the_granary_food_security_cities_and_architecture/
 
Dit project wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade te Rome en het Nederlandse Consulaat-Generaal te MIlaan

OPEN DESIGN ITALY
29-31 mei
Trento

Voor de vijfde editie worden 75 jonge en opkomende ontwerpers geselecteerd
De belangrijkste selectiecriteria : de originaliteit en functionaliteit van het project, en het hebben van de capaciteit om problemen op te lossen.
Vanuit Nederland zijn de volgende ontwerpers geselecteerd: Immers Rosa, Martina Lansinger en Irene Van Ophoven.

Voor meer informatie:
opendesignitalia.net

Dit project wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade te Rome en het Nederlandse Consulaat-Generaal te Milaan
 
FESTIVAL INTERPLAY - DANS
De wereldpremière van HET BALLET "TOGETHER_TILL THE END" van Arno Schuitemaker
Zaterdag 30 Mei -  21.30 uur

In de FONDERIE TEATRALI LIMONE, Via Pastrengo 88 in Moncalieri (Turijn)

Concept en choreografie Arno Schuitemaker
met Mitchell-lee van Rooij, Quentin Roger
Muziek van Wim Selles
Licht Ellen Knops
Produktie van SHARP/ArnoSchuitemaker, in coproduktie met DansBrabant

Choreograaf en winner van de Dioraphte Encouragement Award.
Zijn voorstellingen komen voort uit een sterk fysieke en zintuiglijke benadering van existentiële onderwerpen. Met de focus op de relatie die ontstaat tussen de dansers en het publiek leveren zijn voorstellingen ieder een eigen perspectief door een krachtig samenspel van onderlinge, gelaagde en lichamelijke verbindingen. Zijn werk is en wordt uitgevoerd in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Canada, Italië, Zwitserland, Cyprus, China, Polen en Engeland.

Dit project wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade te Rome en het Nederlandse Consulaat-Generaal te Milaan

ATELIER TARANTO
30 mei - 1 juni
Taranto

Het Nederlands-Italiaanse architectenbureau Unlab constateert dat de havenstad Taranto zich in een transitie bevindt die om nieuwe ruimtelijke ontwikkelstrategieën vraagt. De stad is economisch afhankelijk van de thans teruglopende van de chemische- en staalindustrie.Taranto kampt met een hoge bodem- en luchtvervuiling. Unlab stelt dat Taranto op zoek moet gaan naar andere bronnen voor de toekomst van de stad - zoals voedsel, water en energie. Hiervoor zet Unlab het onderzoek Atelier Taranto op. In Atelier Taranto werken Nederlandse en Italiaanse ontwerpbureaus, beleidsmakers en havenbedrijven intensief samen in een serie workshops aan mapping en het ontwikkelen van ontwerpstrategieën. Drie casussen worden onderzocht; de uitbreiding van de haven door de vestiging van het Nederlandse versbedrijf Greenery, de herbestemming van woonwijken en ecologische toepassingen om de bodem- en luchtkwaliteit te verbeteren. Hierbij wordt de havenstad Rotterdam als Nederlandse spiegelcasus ingezet. De uitkomsten van het project dienen als een nieuwe voorzet voor het concept van ‘de stad als park’ om zo een alternatief te kunnen bieden voor het huidige masterplan van de gemeente Taranto. Dit document is al 50 jaar oud en dringend aan vernieuwing toe. Het project wordt gebundeld in een atlas, een tentoonstelling en een conferentie in het stadhuis van Taranto.

Voor informatie
www.atelier-taranto.eu

Dit project wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade te Rome en het Nederlandse Consulaat-Generaal te Milaan
 

TENTOONSTELLING VAN GERRIT VAN HONTHORST
tot 24 mei in Florence

In de Galleria degli Uffizi in Florence is tot 24 mei de tentoonstelling met werk van de Nederlandse schilder Gerrit van Honthorst (Utrecht),in Italie Gherardo delle Notti genoemd, te bezichtigen.Van Honthorst (1592-1656) werd sterk beinvloed door o.a Caravaggio. Na 10 jaar in Italië (Rome, Venetië, Florence) keerde hij in 1620 terug naar Nederland, en werd daar een beroemd portretschilder
De expositie in Florence legt de nadruk op zijn periode in Italië, waar Van Honthorst voor belangrijke opdrachtgevers enkele prachtige schilderijen en altaarstukken maakte. Zijn taferelen zonder kunstlicht, vielen zeer in de smaak bij de De' Medici in Florence, zij kochten vier van zijn tableaus. Naast werken van Van Honthorst zijn er ook andere Hollandse en Italiaanse meesters te zien.

Voor info:
Gli Uffizi
Piazzale degli Uffizi, 6, 50122 Firenze
Tel: 055 238 8651
www.uffizi.firenze.it
 
van 17 april tot 26 juli 2015
TENTOONSTELLING "ANCHE LE SCULTURE MOIONO"
Florence
Palazzo Strozzi
Centro di Cultura Contemporanea Strozzina

Dit project betreft een tentoonstelling die is samengesteld door curator Lorenzo Benedetti (Nederlands-Italiaanse directeur van De Appel in Amsterdam) met werken van Mark Manders en twee Italiaanse kunstenaars die in Nederland woonachtig zijn: Giorgio Andreotta Calò en Dario D'Aronco.
De tentoonstelling vindt plaats in Palazzo Strozzi in Florence en gaat in op het gebruik van materialen als brons, steen en keramiek. Lorenzo Benedetti is een veel gevraagd curator, zeker na zijn succesvolle Nederlandse inzending op de Biennale van vorig jaar.
Kunstenaars zijn: Francesco Arena (Italia), Nina Beier (Danimarca), Katinka Bock (Germania), Giorgio Andreotta Calò (Italia), Dario D’Aronco (Italia), N.Dash (USA), Michael Dean (Regno Unito), Oliver Laric (Austria)  Mark Manders (Nederland) Michael E. Smith (USA), Fernando Sánchez Castillo (Spagna), Francisco Tropa (Portogallo), Oscar Tuazon (USA)
Curator: Lorenzo Benedetti

Voor info: www.strozzina.org  /  www.palazzostrozzi.org

Dit project wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade te Rome en het Nederlandse Consulaat-Generaal te MIlaan

Daarom vragen we je om niet onze teksten te kopiëren maar wel de link http://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/uffizi-organiseert-grote-gerrit-van-honthorst-tentoonstelling/ te delen.
Contacteer ons voor meer informatie over het hergebruik van onze teksten of andere vormen van samenwerking

© 2015 WijNederland BV.

Dank je voor het lezen van onze artikelen!

Graag je begrip dat op al onze artikelen copyright rust.
Daarom vragen we je om niet onze teksten te kopiëren maar wel de link http://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/uffizi-organiseert-grote-gerrit-van-honthorst-tentoonstelling/ te delen.
Contacteer ons voor meer informatie over het hergebruik van onze teksten of andere vormen van samenwerking

© 2015 WijNederland BV.

Dank je voor het lezen van onze artikelen!

Graag je begrip dat op al onze artikelen copyright rust.
Daarom vragen we je om niet onze teksten te kopiëren maar wel de link http://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/uffizi-organiseert-grote-gerrit-van-honthorst-tentoonstelling/ te delen.
Contacteer ons voor meer informatie over het hergebruik van onze teksten of andere vormen van samenwerking

© 2015 WijNederland BV.

ESCHER IN BOLOGNA
Van 12 maart tot 19 juli 2015
Bologna
Palazzo Albergati

in Bologna loop de tentoonstelling ESCHER nog tot 19 juli 2015,
De tentoonstelling is gewijd aan de grote Nederlandse graficus Maurits Cornelis Escher. Zijn unieke en fascinerende werken onderzoeken de wereld van de wiskunde en de ruimte. De tentoonstelling beoogt de observatie van de natuur door Escher centraal te stellen.

Voor informatie
tel. 051 030 10 15“

Seguici su Facebook: http://www.facebook.com/pages/BolognaToday/163655073691021

http://www.bolognatoday.it/eventi/mostre/escher-bologna-mostra-biglietti-date-info-costi.html Facebook: http://www.facebook.com/pages/BolognaToday/163655073691021 Dank je voor het lezen van onze artikelen!

raag je begrip dat op al onze artikelen copyright rust.
Daarom vragen we je om niet onze teksten te kopiëren maar wel de link http://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/uffizi-organiseert-grote-gerrit-van-honthorst-tentoonstelling/ te delen.
Contacteer ons voor meer informatie over het hergebruik van onze teksten of andere vormen van samenwerking

© 2015 WijNederland BV.

Dank je voor het lezen van onze artikelen!

Graag je begrip dat op al onze artikelen copyright rust.
Daarom vragen we je om niet onze teksten te kopiëren maar wel de link http://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/uffizi-organiseert-grote-gerrit-van-honthorst-tentoonstelling/ te delen.
Contacteer ons voor meer informatie over het hergebruik van onze teksten of andere vormen van samenwerking

© 2015 WijNederland BV.

 

NOTA BENE

  • Veel informatie is afkomstig van derden. Het wordt aanbevolen om de juistheid ervan te controleren.
  • De adressen van de ontvangers van deze nieuwsbrief zijn niet zichtbaar.
  • Alle extra gebeurtenissen gemeld na de verzending van deze nieuwsbrief zijn beschikbaar op de websites: http://www.olanda.it of http://www.holland.it en natuurlijk ook op Facebook!
  • Voor informatie en annuleringen contact opnemen met de afdeling culturele zaken van de Nederlandse ambassade rom-pcz@minbuza.nl