Nederlandse ambassade in Rome, Italië

Cultuuragenda Italië

Februari 2016

CONFERENTIE ‘Le residenze dei Reali olandesi, fra passato e presente’
2 februari 2016
Rome
Koninklijk Nederlands instituut
Via Omero, 10-12
Een lezing over de Koninklijke paleizen.
Het is verrassend dat Nederland, met zijn diepgewortelde republikeinse en burgelijke traditie, beschikt over een omvangrijk erfgoed van koninklijke en soms ook schitterende verblijven.
Van het indrukwekkende Koninklijk Paleis te Amsterdam, gebouwd in een onmiskenbare burgerlijke periode, tot het weelderige Huis ten Bosch in Den Haag, een goed voorbeeld van de koninklijke ambities van de dynastie.
Harald Hendrix, directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut zal niet alleen de werkpaleizen, die tegenwoordig nog steeds door de koninklijke familie gebruikt worden, behandelen maar ook andere verblijven voor persoonlijk gebruik als jachthuizen en zomerresidenties. Een toonbeeld van de eeuwenlange relatie tussen Nederland en de dynastie die ooit begon in de eerste helft van de 16de eeuw.
Voor info:
http://www.knir.it/nl/component/ohanah/conferenza-le-residenze-dei-reali-olandesi-fra-passato-e-presente.html?Itemid=

BERNARD HAITINK
2 en 4 februari 2016
Milaan
Teatro alla Scala

Bernard Johan Herman Haitink (Amsterdam, 4 maart 1929) dirigeert het "Orchestra del Teatro alla Scala in Ein Deutsches Requiem op. 45 van Brahms. Sopraan Camilla Tilling; Bariton Hanno Muller-Brachmann. Koor dirigent Bruno Casoni
Bernard Johan Herman Haitink ( Amsterdam, 4 maart 1929) is een Nederlandse dirigent. Bernard Haitink begon op jonge leeftijd met vioolspelen en volgde lessen bij Charles van de Rosière, violist in het Concertgebouworkest. Haitink studeerde viool aan het Amsterdamsch Conservatorium, waar hij tevens orkestdirectie studeerde bij Felix Hupka.
Voor info:
http://www.teatroallascala.org/it/stagione/2015-2016/stagione-sinfonica/coro-e-orchestra-del-teatro-alla-scala-bernard-haitink.html

JACCO GARDNER
4 feb – 6 februari 2016
Turijn, Spazio 211, Via Francesco Cigna, 211 - 4 feb
Rome, Monk, Via Giuseppe Mirri, 35 - 5 feb
Bologna, Covo Club, Viale Zagabria, 1 - 6 feb
Jacco Gardner ( Hoorn, 9 april 1988) is een Nederlandse multi-instrumentalist. Hij maakt muziek met psychedelische jaren 60-invloeden. 3VOOR12 noemde hem in februari 2013 één van de meest bejubelde Nederlandse muzikanten van dit moment, en dat zowel binnen als buiten Nederland. Zijn debuutsingle Clear The Air kwam in februari 2012 uit op het Spaanse label Action Weekend. In februari 2013 kwam zijn album Cabinet of Curiosities uit op het Amerikaanse label Trouble in Mind. Gardner trad op in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en in Nederland.
Voor info: http://www.jaccogardner.com/

LOCAL ICONS
5 – 28 februari 2016
Rome
MAXXI museum: via Guido Reni 4 A
Tentoonstelling Local Icons: east-west.
Tien steden (waaronder Amsterdam), negen ontwerpers en een enkel materiaal: Alcantara. De wereld rond in één kamer. Met lokale pictogrammen, interpreteren negen ontwerpers uit tien hoofdsteden die behoren tot twee geopolitieke macro gebieden. Het is een gedachtenwisseling tussen twee verschillende manieren van leven in de hedendaagse metropolen.
Voor info:
http://www.fondazionemaxxi.it/en/events/local-icons-eastwest/

CNIGHT – All you need is love
Een andere wereld is mogelijk
6 februari 2016
Desio
Villa Tittoni - Via Lampugnani 66, Via Cavalieri di V. Veneto
Concerten, lezingen dj sets van 21.00 uur tot 02.00 uur 's ochtends: Van Etty Hillesum tot John Lennon in de naam of Love,

Sala Musica (1° verdieping)
CASA HILLESUM h.22.45 – 23.30 – 00.15

Wat gebeurde er in Nederland nadat per decreet was uitgevaardigd dat Joden niet meer mochten optreden in de concertzalen? Via de dagboeken van Etty Hillesum (1915-1943), Nederlands Joodse schrijfster, en het werk van haar broer en musicus Mischa geven de organisatoren een beeld van deze geschiedenis en de Europese cultuur
Stefano Nozzoli en Andrea Zani piano | Eloisa Manera viool | Gemma Beretta presentatie.

Voor info:
http://parcodelleculture.it/eventi/cnight-6-febbraio/

TENTOONSTELLING MAAIKE SCHOOREL
6 februari – 3 april 2016
Rome
Fondazione Memmo-Arte Contemporanea, Via Fontanella Borghese 56b
De Nederlandse kunstenares Maaike Schoorel, AAR (American Acedemy in Rome) Artist-in-residence, presenteert haar werk tijdens de tentoonstelling Conversation Piece | Part 2 in het museum Fondazione Memmo-Arte Contemporanea in Rome.
Voor info:
http://www.fondazionememmo.it/exhibitions/detail/en/?dyna_fef%5Buid%5D=4913
Het project wordt ondersteund door de Ambassade in Rome en het Consulaat Generaal te Milaan

CINQUE MOSTRE 2016 MET MAAIKE SCHOOREL

ACROSS THE BOARD:PARTS OF A WHOLE
9 februari 2016
Rome
De tentoonstelling Across the Board: Parts of a Whole is een tentoonstelling van de Rome Prize Fellows, waaronder Maaike Schoorel, presenteren een tentoonstelling op de verschillende locaties in het McKIM, MEAD & Whtie Buiding van de American Academy in Rome.
Voor info:
www.aa rome.org/event/ cinque- mostre-2016

KNIR DEBAT
10 – 17 – 24 feb 2016
Rome
Koninklijk Nederlands Instituut,
Via Omero 10-12
Wekelijkse discussie waarbij studenten hun onderzoeken presenteren aan de KNIR community.
Voor info:
http://www.knir.it/nl/component/ohanah/knir-debate-8.html?Itemid=

FORMAFANTASMA
Anno Tropico

Opening 13 februari - 11.30 uur
17 februari - 19 maart 2016
Milaan
Peep-Hole
Via Stilicone 10
Een presentatie van het onderzoek van het designduo Formafantasma (Andrea Trimarchi en Simone Farresin die in Nederland wonen en werken) naar de relatie tussen kunst en design. De multimediale tentoonstelling wordt gekenmerkt door aandacht voor de historische, politieke en sociale nuances van design en ook door geheel eigen visie op gebruik van innovatieve materialen en duurzame productie.
Voor info:
www.peep-hole.org

UNITED HARDCORE FORCES
20 februari 2016
Ghedi (Brescia),
Club Florida
Sets van verschillende Nederlandse (hardcore) dj's: Amada, Bass-D, Darkraver, Icha, Tha Playah, MD&A (live), N-Vitral (live)
Voor info:
http://partyflock.nl/party/308262:United-Hardcore-Forces

SEEYOUSOUN D
25 – 28 feb 2016
Turijn
Cinema Massimo
SEEYOUSOUND is het eerste festival in Italië dat geheel gewijd is aan films over musicals. De Nederlandse musical Bloed, Zweet en Tranen van Diederick Koopal is een van de finalisten die vertoond zal worden op het festival.
Op 3 februari zal in Rome (Flagship Store di Trollbeads) een persconferentie plaatsvinden van de films.
Voor info:
http://www.seeyousound.org/

UNDERGROUND PROTECTORS
27 februari 2016
Seriate (BG),
Club Koko’s
SpeedFolter: Jelle van der Eynde, genres: early terror, tekno, terror
Voor meer info: http://partyflock.nl/party/310973:Underground-Protectors

DAGLI IMPRESSIONISTI A PICASSO. Schilderijen uit het Detroit Institute of Arts
Tot 10 april
Genua
Palazzo Ducale
Een tentoonstelling over de rijkdom van de Europese kunst tussen de 19de en de 20ste eeuw met werken van: Van Gogh, Matisse, Monet, Modigliani, Degas, Manet, Courbet, Otto Dix, Degas, Picasso, Gauguin, Kandinsky, Cézanne, Renoir. Van het impressionisme tot de avangarde. De schilderijen worden in het prachtige Palazzo Ducale tentoongesteld.
Voor info:
tel: 010 8171600 / 663
biglietteria@palazzoducale.genova.it
http://www.impressionistipicasso.it

ALL THE KING’S DAUGHTERS
26 Jan – 7 feb 2016

Manduria, Paola, Crotone, Terme, Caulonia, Catania, Enna, Palermo, Torre Annunziata, Rome
De band All the King’s Daughters bestaat uit de tweelingzusjes en singer- songwriters Nina en Laura Philips (1990). Hun debuut ‘because i wanted to’ verscheen in januari 2015. Ze maken poppy folk nummers en zijn geïnspireerd door artiesten als The Roches en Laura Marling.
Voor info:
http://www.atkdmusic.com/about

COBRA
4 december 2015 – 3 april 2016
Rome
Museum van Fondazione Roma – Palazzo Cipolla, Via del Corso 320
Fondazione Roma Museo – Palazzo Cipolla presenteert van 4 december 2015 tot 3 april 2016 de tentoonstelling CoBrA. Una grande avanguardia europea (1948-1951).
De cobragroep was van 1948 tot 1951 een avant-garde beweging van kunstenaars uit Denemarken, Belgie en Nederland. De naam CoBrA is een acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. Het was een van de belangrijkste internationale avant-garde bewegingen in de kunst in Europa direct na de Tweede Wereldoorlog.
In Rome zijn werken te zien van drie Nederlandse kunstenaars: Lubertus J. Van Swanswijk (Lucebert), Karel Appel en Constant Nieuwenhuys
Voor info: http://www.mostracobraroma.it/

Seurat van Gogh Mondriaan
3
0 oktober 2015 – 13 maart 2016
Verona
Palazzo della Gran Guardia
De tentoonstelling "SEURAT van Gogh Mondrian": het impressionisme in Europa werd op 30 oktober 2015 in het Palazzo della Gran Guardia in Verona geopend. De tentoonstelling omvat 80 meesterwerken uit het Nederlandse Kröller - Müller Museum, waaronder het beroemde zelfportret van Van Gogh en Compositie met rood, geel en blauw van Mondriaan .
Voor info:
http://www.arthemisia.it/index.php?IDC=4

TENTOONSTELLING VAN ESCHER
31 oktober 2015 – 3 april 2016
Treviso
Het museum van Santa Caterina di terrà
Op 31 oktober jl. werd de Escher tentoonstelling in Treviso geopend. Het is de eerste keer dat een Escher tentoonstelling in de regio Veneto plaatsvindt. Eerder werden werken van Escher tentoongesteld in Rome en Bologna.
Voor info: 
Tel. 0422 544864 en website:  http://www.undo.net/it/mostra/195040

CONFERENTIES TER GELEGENDHEID VAN DE TENTOONSTELLING VAN ESCHER
Treviso
Auditorium del Museo di Santa Caterina
Piazza M. Botter 1
Ter gelegenheid van de tentoonstelling van Escher in Treviso worden een drietal conferenties georganiseerd gewijd aan de kunstenaar Escher. Het doel is om de poëtische verbeelding, de wiskunde, de logica van Escher te begrijpen, de beginselen die de grondslag hebben gelegd voor de realisatie van zijn werken.
De data zijn:
- Zaterdag 20 februari om 17.00 uur, spreker Andrea Cipriani;
- Zaterdag 19 maart om 17.00 uur, spreker Federico Giudiceandrea.
Voor info:
Auditorium del Museo di Santa Caterina
http://www.trevisoinfo.it/mostra-escher-treviso-museo-santa-caterina.htm

EGITTO, SPLENDORE MILLENARIO
16 oktober 2015 tot 17 juli 2017
Bologna
Museo Archeologico
De beelden van Maya en Merit en vijfhonderd andere topstukken uit de Egyptische collectie uit het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden zijn de blikvangers van een bijzondere tentoonstelling in het Archeologisch Museum van Bologna .
De Egyptische collecties van het Rijksmuseum van Oudheden en het Museo Civico Archeologico di Bologna zijn nauw met elkaar verbonden. Ze omvatten prachtige beeldhouwwerken uit de tijd van farao Toetanchamon. Deze beelden en reliëfs zijn in de negentiende eeuw gevonden in de woestijn bij Sakkara, de begraafplaats van hoge ambtenaren van de oud-Egyptische hoofdstad Memphis. In de tentoonstelling in Bologna worden ze voor het eerst in lange tijd weer samengebracht. In het Rijksmuseum van Oudheden krijgen de beeldhouwwerken bij hun terugkomst in 2016 een plek in de dan geheel vernieuwde Egyptische afdeling.
Voor info:
www.museibologna.it/archeologico