Nederlandse ambassade in Rome, Italië

Meenemen huisdieren / Openen bankrekening

Ik wil een rekening openen bij een Italiaanse bank. Wat heb ik daarvoor nodig?

A. Om een bankrekening te kunnen openen in Italië dient u officieel woonachtig te zijn in Italië (residenza) en in het bezit te zijn van een geldig identiteitsdocument.

Ik wil mijn huisdier meenemen naar Italië?

De regelgeving voor het meenemen van huisdieren op reis binnen de EU en zónder commerciële doeleinden is per 29 december 2014 geharmoniseerd middels de EU-Verordeningen 576/2013/EU en 577/2013/EU en komt in het kort op het volgende neer.

Voor wat betreft honden, katten en fretten gelden de volgende regels:

- het dier moet ter identificatie een chip hebben. Vergeet niet het chipnummer en uw adresgegevens bij een databank te registreren.

- het dier moet een EU-paspoort hebben, afgegeven door een erkende veterinair
- het dier moet minstens 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.

Meer informatie over de EU-regelgeving en over het onderscheid tussen commercieel en niet commercieel verkeer is te vinden op de website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/eu-legislation/index_en.htm

Honden en katten jonger dan 3 maanden die niet zijn ingeënt tegen rabiës worden in Italië niet toegelaten.

Voor het meenemen van konijnen, kleine knaagdieren, vogels en overige gezelschapsdieren bestaan geen algemene regels binnen de EU. Bij vragen over de regelgeving t.a.v. deze groepen dieren adviseren wij u contact op te nemen met deze Ambassade of de website van het Italiaanse Ministerie van Gezondheid te raadplegen:

http://www.salute.gov.it/portale/temi/p2_6.jsp?lingua=italiano&id=4278&area=cani&menu=viaggiare

Op deze website vindt u ook informatie over de invoer van huisdieren van buiten de EU (‘Derde Landen’).