Nederlandse ambassade in Rome, Italië

Reisadvies Italië

Laatst gewijzigd op 05-01-2017 | Nog steeds geldig op 29-03-2017

Er zijn in 2016 een aantal zware aardbevingen geweest.

Kaart bij reisadvies Italië

Download de kaart (PDF, 703 kB)

Naar boven

Informatie vooraf

Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Rome, EU-vertegenwoordigers en andere bronnen. Het belangrijkste doel is u te informeren over veiligheidsrisico’s. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies.  U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In de laatste maanden van 2016 zijn er een aantal zware aardbevingen geweest.. Vooral de plaatsen Accumoli en Amatrice zijn getroffen. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Ook is er schade aan de infrastructuur.

Ook in en rond het gebied van de stad Norcia is veel schade aan gebouwen en wegen ontstaan door een aardbeving die in oktober 2016 heeft plaatsgevonden.

Blijf op de hoogte en volg de laatste ontwikkelingen bijvoorbeeld via de media. Bent u in het getroffen gebied, volg dan het advies van de lokale autoriteiten op. 

Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Geldig reisdocument

In Italië is er net als in veel andere landen een risico op terroristische aanslagen. De Italiaanse autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Zorg dat u zich kunt legitimeren en dat u over een geldig reisdocument beschikt. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Italië.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Italië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Rome

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Rome.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

Tijdens het hoogseizoen worden veel mensen slachtoffer van zakkenrollerij/berovingen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen. Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel.
  • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

In Italië is er net als in veel andere landen een risico op terroristische aanslagen. De Italiaanse autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Blijf alert en volg de instructies van de autoriteiten op. Zorg dat u zich kunt legitimeren en dat u over een geldig reisdocument beschikt. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Italië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Informatie over epidemieën vindt u bij de World Health Organization.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Naar boven

Natuurgeweld

In Italië kunnen aardbevingen voorkomen.

Bent u in het land en is er een aardbeving? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Naar boven

Tips van de ambassade

Bewaar een (digitale) kopie van uw reisdocumenten, bankpassen, creditcards. Het is handig dit digitaal beschikbaar te hebben (bijvoorbeeld in de vorm van een e-mail). Zo kan u snel en altijd aangeven welke documenten gestolen of vermist zijn.

Tijdens het piekseizoen worden veel mensen slachtoffer van zakkenrollers en dieven. Het gaat hierbij vaak om georganiseerde bendes. Wees alert wanneer u gebruik maakt van openbaar vervoer, op de luchthavens en ook tijdens bezoeken aan populaire attracties. Vaak worden portemonnees, na het leeghalen, weggegooid.

Er is een website waar u een gedetailleerde lijst van gevonden voorwerpen aantreft.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven